plester kaki

FØRSTEHJÆLP – Find ud af, hvad du skal gøre i tilfælde af mindre uheld – og hvordan du behandler og heler små sår så hurtigt og effektivt som muligt

4 min. læsning
Vis mere

Om

Førstehjælp - de første skridt

Image
Har du en veludrustet førstehjælpskasse?

Uheld sker af og til, og når de sker, er det vigtigt at holde hovedet koldt. Det er ikke alle, der er vant til at se blod, og sommetider kan noget så harmløst som at snitte grønsager i køkkenet medføre et dybt snitsår, der bløder voldsomt. Hvis du ved, hvordan og hvornår du skal reagere samt har en veludrustet førstehjælpskasse i hjemmet og i bilen, er du godt forberedt.

DU KAN IKKE UNDGÅ UHELD,
MEN DU KAN HAVE EN GOD
FØRSTEHJÆLPSKASSE VED HÅNDEN

Førstehjælpens otte gyldne regler

Bevar roen.

Image

Kontrollér, at omgivelserne er sikre. Du må ikke at udsætte dig selv og den tilskadekomne for fare.

Image

Vurdér, hvorvidt du selv eller den tilskadekomne har brug for lægehjælp; spørg nogen til råds, hvis du er i tvivl.

Berolig den tilskadekomne, hvis personen er kommet alvorligt til skade og er i chok, og hold personen varm. Bliv hos den tilskadekomne, sørg for, at personen ligger behageligt, og undlad at flytte den tilskadekomne, hvis du har mistanke om, at ryggen eller nakken er beskadiget. I så fald tilkald lægehjælp.

Læs mere
Image

Giv eksperterne så mange informationer om uheldet og symptomerne som muligt. Oplys også om personens blodgruppe og eventuelle allergier, personen har, og hvilke vaccinationer personen har fået, samt hvorvidt personen lider af en sygdom (dvs. om personen får medicin), hvis du har denne viden

Læs mere
Image

Vask hænderne, før du behandler såret, og brug engangshandsker for at beskytte dig selv og for at undgå infektioner.

Vask og rens såret omhyggeligt, og fjern eventuel snavs og grus. Brug en ren klud, og rens såret med lunkent vand. Området duppes derefter tørt, før en ren forbinding lægges på. Fjern aldrig genstande, der sidder fast i såret. Overlad det til professionelle.

Læs mere
Image

Sørg for, at genfylde din førstehjælpskasse. Du må ikke glemme at erstatte de ting, du har brugt fra din førstehjælpskasse. Husk også at tjekke udløbsdatoerne regelmæssigt. Se Hansaplasts udvalg her (Løsninger) eller find inspiration her (Link til artikel om medicinskabet).

Læs mere

Hvornår har jeg brug for en læge? Tilfælde, hvor du skal søge lægehjælp

De fleste små sår og skrammer kan behandles effektivt ved hjælp af en førstehjælpskasse. (se: BEHANDLING). Men hvordan ved du, om en skade kræver yderligere behandling?

Image

Vi anbefaler at kontakte en læge ved følgende forhold:
• hvis såret er dybt og bløder meget
• hvis såret udviser tegn på infektion, f.eks. hvis det er rødt, varmt, gør ondt og er hævet
• hvis der er fremmedlegemer i såret
• i tilfælde af dyre- eller menneskebid eller
i tilfælde af kontakt med dyreblod
• hvis såret er i ansigtet
• hvis der ikke er en virksom stivkrampevaccination
og naturligvis, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl

Anbefaling: Søg også lægehjælp i tilfælde af vejrtrækningsproblemer, manglende bevidsthed, et dybt sår med stort blodtab, et alvorligt brandsår, mistanke om et brud eller knoglebrud mistanke om et hjertetilfælde, en alvorlig allergisk reaktion, et slange-, dyre- eller menneskebid, forgiftning, alvorligt chok, en hvilken som helst tilstand, som hurtigt forværres.

Behandling

Den gyldne regel for mindre sår:

Image

Rens

Vask hænderne, før du starter. Vask derefter såret grundigt med sæbe og lunkent vand. Brug gerne flydende sæbe med neutral pH-værdi og en skumgummiklud. Vigtigst er dog, at kluden er ren. Sørg for at alle urenheder og eventulle små fremmedlegemer (sand, glas osv.) fjernes. Dup derefter såret tørt og sørg for, at huden omkring såret er tør.

Læs mere
Image

Beskyt

Nu kommer vi til den korrekte sårforbinding: Tjek, om du har brug for en forbinding eller et plaster. Hansaplast har et bredt udvalg, der passer til alle behov, og som fås i alle størrelser og strukturer - usynlige eller ekstra slidstærke.

Læs mere

Tip fra eksperten - Hvorfor bruge sårforbinding?

Selvom et uheld altid er uventet, bør du give dig tid til at forbinde dit sår i stedet for at lade det tørre. Hvorfor? Fordi ved at gøre dette skaber du de optimale forhold for, at din hud kan hele hurtigt og uforstyrret.

Image
Doktor Rainer Wolber, R&D, Beiersdorf AG
Image
Alle plastrets funktioner © Hansaplast

"I ethvert sår er hudens beskyttende funktion svækket. Formålet med sårforbinding er ikke alene at beskytte såret men også at skabe de forhold, der er nødvendige for at helingen af huden kan foregå så uforstyrret som muligt, så hudens sunde struktur kan genskabes.

"ET PLASTER BESKYTTER DIT SÅR OG FREMMER DIN HUDS HELINGSPROCES."

Almindelige førstehjælpsforbindinger og plastre til behandlingen af mindre hverdagsskader...

• beskytter dit sår mod påvirkninger udefra og forebygger kontaminering og infektion.
• absorberer blod og sekret,
• reducerer smerten og det mekaniske traume til et minimum, når forbindingen fjernes, samt gør det mere behageligt for dig."

Løsninger

Det første valg til førstehjælp: Her er nogle produkter, der måske kan hjælpe

Det har aldrig været nemmere at finde den rigtige sårforbinding: Du kan trygt stole på disse Hansaplast-produkter, der bør være i enhver førstehjælpskasse.

Forebyggelse

Den bedste forebyggelse af ar: God sårpleje

Den bedste metode til at undgå eller reducere et uskønt ar er at pleje såret bedst muligt. Følg disse to trin:

Image

1. Rens et friskt sår grundigt. Korrekt rensning er med til at forebygge infektion og fremmer den bedst mulig heling. Vask såret grundigt med sæbe og lunkent vand. Brug gerne flydende sæbe med neutral pH-værdi og en skumgummiklud. Skarp sæbe kan ikke anbefales, da sådanne midler faktisk kan forlænge helingsprocessen. Sørg for at alle urenheder fjernes. Dup derefter såret tørt og sørg for, at huden omkring såret er tør.

Læs mere
Image

2. Hold såret tildækket. Hvis du tildækker dit sår med en sårforbinding vil det være med til at få såret til at hele uforstyrret samt beskytte det ved at forhindre bakterier og snavs i et komme ind i såret og irritere det.

Læs mere

Du må ikke pille i sår. Det er rigtigt. Når du har skåret dig eller fået en hudafskrabning, begynder din krop at hele såret: De hvide blodceller angriber bakterier, der forårsager infektioner. De røde blodceller, fibrin, og blodpladerne danner en størknet masse over dit sår. Og på ingen tid dannes en skorpe. Hvis du piller i skorpen, risikerer du ikke alene at bryde såret op, du risikerer også at tilføre det bakterier. Og du risikerer at få et større ar.

Kontakt altid din læge, hvis såret er dybt, bløder eller viser tegn på infektion, f.eks. hvis det er rødt, hæver eller er varmt.
Søg desuden lægehjælp, hvis du ikke kan rense såret ordentligt.
Hvis du har diabetes, er korrekt sårpleje særligt vigtigt. Kontakt altid din læge og/eller fodlæge, hvis du er i tvivl, selv ved behandling af mindre sår og revner i huden – især på fødderne.
 
Bemærk, at ingen af de ovenstående tip eller anbefalinger er en erstatning for medicinsk rådgivning. Læs omhyggeligt brugsanvisningen i produktpakkerne. Vigtigt: kontakt en læge, hvis du er i tvivl om, hvordan du behandler dit sår korrekt.
 
Oplysningerne på dette websted må ikke bruges til at stille en diagnose eller behandle et helbredsproblem eller sygdom. De er ikke en erstatning for professionel behandling eller rådgivning. Kontakt din læge, hvis du har eller har mistanke om, at du har et helbredsproblem. Du må aldrig ignorere professionelle medicinske anbefalinger eller undlade at søge lægehjælp på grund af noget, du har læst på dette websted.

Hvis du ønsker yderligere oplysninger om Hansaplast-produkter, kan du kontakte os pr. e-mail på pharmacy.dk@beiersdorf.com. Læs omhyggeligt brugsanvisningen i produktpakkerne.

Relaterede produkter