Sølv som antiseptisk middel

I løbet af historien er sølv blevet brugt til at behandle forskellige sygdomme og infektioner, til at desinficere vand og mad samt til at behandle brandsår og andre sår. I dag er produkter med sølv veletablerede som antiseptiske midler.

Sølv har en antiseptisk virkning, fordi dets ioner er aktive og kan gennemtrænge bakteriemembraner. Ved at interagere med bakterielle enzymer og proteiner kan sølv nedbryde bakteriens celleprofil og skabe cellulær forvrængning og tab af levedygtighed samt hæmme bakteriens replikationsproces.

Fordelene ved sølv

Sammenlignet med andre antiseptiske midler har sølv den fordel, at det selv i små koncentrationer er virkningsfuldt overfor en bred vifte af bakterier i lang tid.

En oversigt over hovedfordelene:

  • veldokumenteret virkning
  • eftervist bredspektret antiseptisk virkning
  • helende og lugtforebyggende virkning
  • giver fremragende hudkompatibilitet
  • hudvenlig

Årsager til infektion

Selv små sår kan blive inficeret. Sårheling og infektionshyppighed påvirkes af flere faktorer. Blandt disse er typen og mængden af bakterier samt sårets type og placering. Andre vigtige faktorer er alder, underliggende sygdomme - f.eks. reduceret blodforsyning og diabetes mellitus - eller behandling med stoffer som f.eks. steroider.

HSådan forebygger vores sølv infektion

Formålet med traditionel sårpleje med standardplastre er at tildække og beskytte såret samt absorbere overskydende afsondringer. Hansaplast MED-produkter med sølvteknologi indeholder sølv med antiseptisk virkning, der frigives, så snart sølvionerne kommer i kontakt med såret. Da sølvioner eliminerer de bakterier, der forårsager infektioner, reducerer sølvteknologi risikoen for infektioner.