Små plastre, stor hjælp

Healing 101: Sådan tager du dig af snitsår og hudafskrabninger for hurtigere heling

5 min. læsning
Vis mere

Om

Små plastre, stor hjælp - Plastre til hurtig og effektiv sårheling!

Hverdagsskader er noget, vi alle oplever, uanset om det er under madlavning, når vi skraber os mod en væg, eller når vi tager os til hænderne i et fald. Men du behøver ikke at bekymre dig! Et simpelt plaster kan være den perfekte løsning til at behandle disse små sår hurtigt og effektivt.

Hvilken type sår er det?

Et snitsår med sårkanter, der gaber lidt
Et snitsår med sårkanter, der gaber lidt
En hudafskrabning, der når ind til nervespidserne
En hudafskrabning, der når ind til nervespidserne

Snitsår: Et snitsår er et hudområde, som er blevet gennemskåret af en skarp kant som f.eks. en kniv, et lille stykke værktøj eller kanten af et stykke papir (det er også smertefuldt at skære sig på papir). Såret vil ofte bløde og have sårkanter, der er lige og gaber en smule.

Hudafskrabninger: Hudafskrabninger er normalt harmløse afskrabninger i det yderste hudlag. De forekommer efter fald på knæ, hænder og albuer, eller hvis man skraber sig mod en ru overflade, hvorved noget af huden skrabes af. Hudafskrabninger kan være smertefulde, da skaden ofte når ind til nervespidserne, der ligger lige under huden.

Nogle enkle trin til behandling af sår:

Sørg for at vaske hænder

Sørg for at vaske hænder, før du sætter plaster eller bandage på, eller brug plastikhandsker. Det reducerer risikoen for infektion.

Når du har standset blødningen, skal du spraye hele sårområdet fra en afstand på ca. 10 cm

Små sår stopper hurtigt med at bløde. Hvis blødningen fortsætter, skal du holde såret dækket med en ren forbinding og holde et fast tryk over såret. Hvis blødningen ikke stopper, skal du holde såret tildækket og søge læge.

Når du har standset blødningen, skal du spraye hele sårområdet fra en afstand på ca. 10 cm for at fjerne snavs og synlige partikler. Tør derefter forsigtigt såret og det omgivende hudområde. Fjern ikke genstande, der er kommet ind i såret, overlad dette til en sundhedsperson.

Det næste skridt er at beskytte såret mod ydre påvirkninger som snavs og bakterier

Det næste skridt er at beskytte såret mod ydre påvirkninger som snavs og bakterier. Det skaber bedre betingelser for en uforstyrret heling. Dæk såret med et Hansaplast-plaster. Tjek såret regelmæssigt, og skift plaster hver dag, eller som lægen anbefaler.

Anvende Hansaplast Sårhelingssalve regelmæssigt, indtil dit sår er helt helet

For at hjælpe dit sår med at hele sikkert, hurtigt og med en reduceret risiko for ardannelse skal du anvende Hansaplast Sårhelingssalve regelmæssigt, indtil dit sår er helt helet. Påfør forsigtigt et tyndt lag en eller to gange om dagen. Sørg for, at tubens åbning ikke kommer i kontakt med såret. Gentag regelmæssigt, indtil såret er helt helet.

Ekstra tip når du behandler en andens sår:

Ekstra tip når du behandler en andens sår

Bevar roen, og berolig den tilskadekomne, også selvom såret bløder meget. Vurdér, hvorvidt personen har brug for lægehjælp; spørg nogen til råds, hvis du er i tvivl.

Forklar hvad du gør, at det godt kan gøre lidt ondt, men at det snart går over igen.

Hvornår skal jeg kontakte en læge?

Vi anbefaler at kontakte en læge ved følgende forhold:

  • hvis såret er dybt og bløder meget
  • hvis såret udviser tegn på infektion, f.eks. hvis det er rødt, varmt, gør ondt og er hævet
  • hvis der er fremmedlegemer i såret
  • i tilfælde af dyre- eller menneskebid eller i tilfælde af kontakt med dyreblod
  • hvis såret er i ansigtet
  • hvis der ikke er en virksom stivkrampevaccination
  • og naturligvis, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl

Det ser ud, som om såret er blevet inficeret, og der er dannet pus – hvad skal jeg gøre?

Kontakt en læge, så snart du ser tegn på infektion. Dette gælder ikke kun ved symptomer som forekomst af materie, men også ved symptomer som at såret hæver, er rødt, er varmt, gør ondt, klør eller giver en brændende fornemmelse. I tilfælde af infektion kræver såret pleje og særlig medicinsk behandling.

Plaster-guide

Ved at benytte det rigtige plaster kan du gøre meget for dit eget velvære. Find ud af hvilket plaster, der er det rigtige til dig.

Elastic Serien

Se Hansaplast Elastic -produkterne: Disse plastre er lavet af et specielt fleksibelt og åndbart materiale, hvilket gør dem specielt egnede til led og bevægelige legemsdele - selv til større sår på knæ, da de fås i flere forskellige størrelser.

Finger Strips

Hansaplast Finger Strips er velegnede til at dække alle typer mindre fingersår. De elastiske stofstrimler er ekstra lange og vikles to gange rundt om fingeren for at give ekstra støtte. De fleksible plastre er ideelle til leddene og tilpasser sig kroppens bevægelser. De indgår også i vores Hand Mix Pack - en pakke med plastre i forskellige størrelser og funktioner.

Sensitive Serien

Til dem med følsom hud anbefaler vi Hansaplast Sensitive, som fås i flere forskellige størrelser helt op til 4XL! De er udviklet specielt til følsom hud og er meget hudvenlige og allergivenlige.

Plaster-guide

Her er der nogle produkter, der måske kan hjælpe

Tildæk altid dit sår. Sørg for altid at have en beholdning af forskellige bandager og sårforbindinger ved hånden, så du har, hvad du skal bruge til forskellige sår og situationer. Her er nogle forslag fra Hansaplast-sortimentet:

Hansaplast-sortimentet

Forebyggelse

Tips

Du må ikke pille i sår. Det er rigtigt. Når du har skåret dig eller fået en hudafskrabning, begynder din krop at hele såret. De hvide blodceller angriber bakterier, der forårsager infektioner. De røde blodceller, fibrin, og blodpladerne danner en størknet masse over dit sår. Og på ingen tid dannes en skorpe. Hvis du piller i skorpen, risikerer du ikke alene at bryde såret op, du risikerer også at tilføre det bakterier. Og du risikerer at få et større ar.

Kontakt altid din læge, hvis såret er dybt, bløder eller viser tegn på infektion, f.eks. hvis det er rødt, hæver eller er varmt.

Søg desuden lægehjælp, hvis du ikke kan rense såret ordentligt.

Hvis du har diabetes, er korrekt sårpleje særligt vigtigt. Kontakt altid din læge og/eller fodlæge, hvis du er i tvivl, selv ved behandling af mindre sår og revner i huden – især på fødderne.

Bemærk, at ingen af de ovenstående tip eller anbefalinger er en erstatning for medicinsk rådgivning. Læs omhyggeligt brugsanvisningen i produktpakkerne. Vigtigt: kontakt en læge, hvis du er i tvivl om, hvordan du behandler dit sår korrekt.

Oplysningerne på dette websted må ikke bruges til at stille en diagnose eller behandle et helbredsproblem eller sygdom. De er ikke en erstatning for professionel behandling eller rådgivning. Kontakt din læge, hvis du har eller har mistanke om, at du har et helbredsproblem. Du må aldrig ignorere professionelle medicinske anbefalinger eller undlade at søge lægehjælp på grund af noget, du har læst på dette websted.

Hvis du ønsker yderligere oplysninger om Hansaplast-produkter, kan du kontakte os pr. e-mail på pharmacy.dk@beiersdorf.com. Læs omhyggeligt brugsanvisningen i produktpakkerne.

Relaterede produkter

Relaterede produkter