Image

Ligtorn S.O.S – Ligtorne kan gøre det smertefuldt at sætte den ene fod foran den anden. Vælg den rette metode til at komme af med dem!

3 min. læsning
Vis mere

Om

Sådan dannes ligtorne

Huden består af flere lag. Det ydre lag, epidermis, fungerer som en beskyttelsesbarriere for de nedre, mere følsomme hudlag.
Image
Ligtorne dannes oftest på tæerne, på grund af tryk
Image
Medicinsk illustration af en ligtorn

Hvis huden udsættes for permanent tryk og friktion f.eks. fra dårligt siddende sko, reagerer den ved at forstærke det ydre hudlag og danne hård hud. Hvis trykket er vedvarende, især på det samme sted, kan den hårde hud danne en ligtorn med en hård kerne, der når de dybereliggende, følsomme hudlag og forårsager smerter. Denne kerne kaldes ofte ligtornens "rod".

Ligtorne kan være hvide/grå eller gule/brune i farven afhængig af din hudtype. Symptomerne omfatter smerte og hævelse rundt om ligtornen og ubehag ved direkte tryk under gang.

Ligtorne sidder oftest oven på tæerne og på ydersiden af den femte tå, dvs. de områder, hvor der er mest tryk fra skoene. Den mest smertefulde form for ligtorn er den type, hvor ligtornen bliver viklet ind i hudens nerver.
 
Ligtorne kan også forekomme på fodsålen og som såkaldte bløde ligtorne mellem tæerne, hvor huden er fugtig pga. sved eller utilstrækkelig tørring.

Behandling

Det første tiltag...

... bør altid være at stoppe yderligere tryk for at lindre smerten: Vælg velsiddende sko, eller skift sko. Beskyt ligtornen med et særligt Hansaplast-ligtorneplaster, som afhjælper smerten ved at stoppe yderligere tryk og samtidig fjerner ligtornen med sin blødgørende ingrediens, salicylsyre.

For nem og praktisk fjernelse...

... af ligtornen er alt, hvad du behøver, også blot det særlige ligtorneplaster.
Plasteret giver afhjælper med det samme trykket og hjælper samtidig med til at fjerne ligtornen med sin aktive ingrediens (salicylsyre).
Image

Trin 1

Påsæt et Hansaplast Ligtorneplaster ved at placere midten af skumringen direkte på ligtornen, efter først at have vasket og tørret det påvirkede område. Lad plasteret sidde og virke, og skift det efter to dage.

Læs mere
Image

Trin 2

Efter fire dage, kan den nu bløde ligtorn fjernes i et bad af varmt salt- eller sæbevand.
Forsøg ikke at fjerne ligtornen med skarpe genstande som knive eller lignende.

Læs mere
Image

Trin 3

Når ligtornen er fjernet, skal du holde området og den omgivende hud fugtig med en særlig fodcreme.

Forsøg aldrig at fjerne ligtornen med en skarp genstand! Tal med en fodlæge, hvis ligtornen ikke forsvinder, eller hvis den fortsat har en smertefuld "kerne". Hvis du lider af diabetes eller kredsløbsforstyrrelser, skal du ikke bruge Hansaplast Ligtorneplaster, men tale med en fodlæge eller din praktiserende læge. Se produktets brugsvejledning og folder for at få yderligere oplysninger.

Anvendelse Video

Tip fra eksperten

Image

Doktor Maike Kuhlmann, R&D, Beiersdorf AG

Image

Medicinsk illustration af et ligtorneplaster

„Hvordan kan et ligtorneplaster på magisk vis bekæmpe ligtorne så effektivt? Hansaplast Ligtorneplaster indeholder en aktiv ingrediens, som blødgør ligtornen: salicylsyren i midten af skumringen fungerer ved at blødgøre den struktur, der holder ligtornens hornede celler sammen.

„Vi går blidt til værks:
Vores ligtorneplastre afhjælper ligtorne
ved at blødgøre dem“

Den hårde hud og den intercellulære substans, der holder lagene sammen, løsnes, hvilket medfører øget hydrering og blødgørelse af området, så ligtornen nemt kan skrælles af.“

Løsninger

Disse produkter kan muligvis være noget for dig:

Smarte produkter fra vores udvalg, som kan hjælpe dig med at klare ligtorne - fra forebyggelse til fjernelse. Find den rigtige løsning, der holder dig gående.

Forebyggelse

Den bedste måde at forebygge ligtorne på, er altid at have velplejede fødder og at gå i de rigtige sko. Ikke desto mindre er ømme punkter, ligtorne og hård hud et almindeligt problem, som forekommer oftere, når vi bliver ældre.

Hvad du kan gøre for at forebygge ligtorne:

Vælg velsiddende sko, og skift sko ofte. At gå med forskellige typer sko modvirker, at tryk fra en sko, der er for stram, efterlader mærker på dine tæer.

Plej dine fødder daglig med særlige fugtgivende fodcremer.

Til forebyggelse anbefaler vi brug af Hansaplast Corn Protection Pads på steder, der er udsat for meget tryk, eller senest så snart de første tegn på en ligtorn viser sig. De bløde og selvklæbende puder beskytter mod smertefuldt tryk og lindrer smerten med det samme.

Læs mere

Hvis du ønsker yderligere oplysninger om Hansaplast-produkter, kan du kontakte os pr. e-mail på pharmacy.dk@beiersdorf.com. Bemærk, at ingen af de ovenstående tip eller anbefalinger er en erstatning for medicinsk rådgivning. Læs omhyggeligt brugsanvisningen i produktpakkerne. Tal med en læge, hvis vores tips ikke hjælper, eller du har mistanke om en sygdomstilstand.

Relaterede produkter