Hvad er det?

Salicylsyre er en aktiv ingrediens i Hansaplast Corn Plaster. Salicylsyre er en veldokumenteret og accepteret ingrediens i behandlingen af hård hud og ligtorne. Den blødgør laget af hård hud samt ligtornens epitel (ligtornens kerne) og interagerer med cellulære bestanddele og intercellulære substanser i det ydre hudlag, så frigørelsen af hudcellerne fremmes (corneocytter).

Funktionsprincip

Salicylsyre virker i hudens øverste lag. Syren virker ved at løsne de intercellulære strukturer, som holder de hornede celler sammen i ligtornen. Dette fører til en øget hydrering, hvilket får ligtornen til at svulme op og blive blødgjort (en proces, der kaldes en keratolytisk effekt) – derved lettes den mekaniske fjernelse af hudcellerne. Plasteret skal sættes på tør, ren hud og bæres i to dage. Resultaterne bør være synlige efter et par dage. Klik her for at få flere oplysninger.

Hvad er ligtorne?

Ligtorne opstår, hvis huden udsættes for permanent tryk på et enkelt punkt. Huden reagerer ved opbygge et tykkere hornet område (hård hud) for at beskytte sig selv mod trykket. Hvis trykket på punktet fortsætter, opbygges den hårde hud og udvikles til en ligtorn. Til sidst dannes en lille kegleformet masse af hård hud på det centrale punkt med det højeste tryk.

Årsager til ligtorne

Tryk på et enkelt punkt er en af de primære årsager til, at ligtorne udvikles. Trykket på fodens hud fra ydersiden går imod knoglerne, normalt kombineret med en vis friktion, f.eks. når tæerne gnider mod fodtøjet. Den primære årsag til ligtorne er således dårligt siddende fodtøj, stramme strømper, at stå op for længe, platfodethed, knoglemisdannelser og abnorm gangart.