Voor elk soort wond is er een pleister die zorgt voor een goede genezing.

10 myter om sårheling – Selvfølgelig ved du, at der findes et plaster til alle slags sår - men hvad ved du ellers om sår?

6 min. læsning
Vis mere
Snitsår på fingre og hudafskrabninger på knæ: Taget i betragtning, at disse er de mest almindelige hverdagsskader, er det overraskende, hvor lidt vi ved om den rigtige behandling af dem. Faktisk laves der mange fejl, når det kommer til at pleje disse (ofte smertefulde) sår. Derfor er det på tide at få aflivet nogle af de mest almindelige og sejlivede myter. Læs videre, og efter et par minutter vil du være blevet klogere på, hvordan du afhjælper smerter, undgår komplikationer og understøtter helingsprocessen af fremtidige sår og småskader.

1. "Heler sår hurtigere, når de bliver udsat for luft?"

Dette er en myte, der har eksisteret i mange år.  Underligt nok, eftersom det vigtigste ved sårpleje er at holde et sår så rent, bakteriefrit og beskyttet som muligt. Derfor bør man altid - efter at have renset såret omhyggeligt - dække det med et plaster på det skadede område.  


Alle Hansaplast plastre er åndbare og beskytter såret mod udefrakommende snavs og bakterier, så risikoen for infektion bliver mindre. Derudover hindrer sårpuden smertefuld gnidning og tryk på såret Resultat: Uforstyrret sårheling.  

Specialplastre som Hansaplast Fast Healing er også åndbare. Dette specialplaster er fremstillet af hudvenligt polyurethan, som konstant sikrer en fugtig sårheling, der forebygger ar. Det skaber optimale forhold for vigtige stoffer i såret, som fremmer helingen og en hurtigere lukning af såret. Dette mindsker væsentligt risikoen for ardannelse. Hvis du vil vide mere om principperne bag fugtig sårheling, klik her.

 

2. "Plastre er en god grobund for bakterier"

En anden myte er, at bakterier har det specielt godt under en sårpude. Det forholder sig stik modsat: Ved at anvende det korrekte plaster til dækning af et sår, der inden er blevet renset omhyggeligt, vil det beskytte såret mod snavs og bakterier og derved mod en eventuel infektion. Specielt de plastre, der indeholder sølv, har vist sig at være virksomme over for et bredt spektrum af bakterier og fremmer derfor sårhelingen. Sølvet i sårpuden har en direkte virkning på bakteriernes stofskifte og forebygger på den måde en stigning i antallet af bakterier og bekæmper således aktivt mikroorganismerne.

 

3. "Jo bedre sårpleje, jo mindre ar"

Korrekt. Omhyggelig rensning og pleje af dit sår med den rigtige forbinding eller det korrekte plaster understøtter sårhelingen på bedst mulig måde. Derfor undgås potentielle komplikationer som bakterieinfektioner, oprivning af sår pga. eksterne påvirkninger og skorpede ar - altsammen faktorer, der medvirker til ardannelse. Plastre som Hansaplast Fast Healing, baseret på princippet om fugtig sårheling, er ideelle til at mindske risikoen for ardannelse og giver samtidigt et kosmetisk tilfredsstillende resultat.

 

4. "Langsom sårheling kan være tegn på alvorlig sygdom"

Korrekt. Hvis sår er længere tid om at hele, kan det være et tegn fra kroppen. Sår, der er utilbøjelige til at hele, kan f.eks. være et typisk tegn på sygdom som diabetes mellitus (sukkersyge), eller kan tyde på et svækket immunforsvar eller blodomløb. Derfor er det vigtigt at få dit sår kontrolleret af din læge for mulige årsager til den forlængede sårheling. 

 

5. "Jo dybere såret er, jo mere smeertefuldt er det"

Det kunne give god mening at tro, at et sår gør mere ondt, jo dybere det er.  I realiteten er der som regel tale om det modsatte. På grund af den store mængde nervefibre lige under overhuden (epidermis), er hudafskrabninger eller brandsår mere smertefulde end stiksår eller snitsår, som mange er udsat for under arbejdet i køkkenet eller på arbejde. OBS: ethvert dybt stik- eller snitsår, der bløder kraftigt, bør altid tilses af en læge!

 

6. "Sår behøver kun plaster på én dag"

Mange mennesker har en tendens til at sætte plaster på, lige når skaden er sket - og beholde det på, indtil blødningen er stoppet. Derefter fjernes plastret og kasseres så hurtigt som muligt for at "lade såret få luft".

Videnskabelige studier viser, at sår generelt heler bedre og uden komplikationer, såfremt de er beskyttet med en forbinding eller et plaster, indtil de er helet fuldstændigt. Der findes desuden en ny generation af plastre som Hansaplast Fast Healing, der både skaber optimale forhold for sårheling samtidig med, at de beskytter såret mod skadelige påvirkninger.

Disse specialplastre kan og bør forblive på såret i to dage eller længere for ikke at forstyrre den pågående sårheling og lade såret intakt . Hvis du bruger traditionelle plastre, bør de skiftes hver dag eller, hvis de bliver våde.  

 

7. "Sår skal altid desinficeres"

Dette er en af de mest fastgroede misforståelser omkring sår. Det er ikke nødvendigt at desinficere et sår. Desinfektionsmidler kan i flere tilfælde være skadeligt for vævet. Visse midler kan også give en sviende og brændende fornemmelse, hvilket gør dem helt uegnede til rensning af sår på børn. MEN: Det er vigtigt, at et sår bliver rent, og at alle fremmedlegemer fjernes, så såret får optimale forhold til at hele, og man undgår infektion. Der anbefales vand og flydende sæbe med neutral pH-værdi. Læs mere under "rensning af sår".

 

8. "Havvand hjælper på sårhelingen"

Dette er en myte, der formentlig stammer fra pirat- og eventyrfortællinger. Selvom om mange af os måske ville elske at tro på denne romantiske teori, så er det komplet nonsens.

Hvad de fleste mennersker ikke tænker på er, at havvand kan være forurenet, specielt nær ved kysterne - med en variation af mikroorganismer eller kemikalier. Begge dele vil medvirke til at øge risikoen for infektion og dermed forsinke sårhelingen. Derudover vil kontakt med vand altid få huden til at svulme op, hvilket kan påvirke lukningen af såret. Det giver mulighed for, at bakterier lettere kan trænge ind i såret og dermed øge risikoen for sårinfektion dramatisk.  

 

9. "Sår klør, mens de heler"

Vi kender alle til følelsen: nogle gange efter en skade vil det berørte område begynde at krible og klø. Dette gælder specielt for overfladiske sår.

Og ja - faktisk er det sådan, at kløe fortæller, at sårhelingen er godt i gang.   

Men vær forsigtig! Hvis dit sår bliver meget rødt, betændt, eller hvis kløen bliver til en dunkende fornemmelse, skal du kontakte din læge , da dette kan være tegn på infektion, der måske skal behandles medicinsk hurtigst muligt.

 

10. "Små sår behøver ingen behandling"

Bagatelliserer du et lille sår? Desværre begår mange af os den fejl. Selvom det burde være klart for enhver, at for en bakterie åbner selv det mindste nålestik en ladeport ind i kroppen. Derfor: dæk altid dit sår med en form for beskyttelse - uanset hvor lille, det er. Det hjælper med at forebygge infektion og vil sikre optimal heling.

 

Konklusion: sæt plaster på!

Hvis du passer dit sår korrekt, kan du næsten udrette små mirakler i forhold til huden, specielt hvis du bruger det rigtige plaster. Derfor er det altid en god ide at have et udvalg af forskellige plastre ved hånden, så du er forberedt på alle eventualiteter.  

Vi håber, at vi har skabt klarhed over visse misforståelser og opdateret dig omkring sårpleje, så du og din familie kan få glæde af det.
Image
Sidst, men ikke mindst...
...vi vil gerne understrege, at alle de ovenfor givne råd er udarbejdet omhyggeligt, men at de naturligvis ikke kan erstatte medicinske/lægelige råd og behandlinger - især når det drejer sig om større sår, der i flere tilfælde behøver lægelig behandling. Læs venligst altid brugsanvisninger/informationssedler tilhørende vores produkter for at få bedst udnytte af dem. Tak. 

Henvend dig altid til din læge, hvis et sår er dybt, bløder meget eller viser tegn på infektion som rødme, hævelse, varme og smerte.  
Søg også hjælp hos en læge, hvis du ikke kan rense dit sår tilstrækkeligt.
Hvis du har sukkersyge, er omhyggelig sårpleje særdeles vigtig. Henvend dig altid til din læge - selv ved mindre sår eller revner - specielt på fødderne.
 
Vær venligst opmærksom på, at ingen af de givne tips og anbefalinger kan erstatte lægelige råd. Læs instruktionerne om brug på pakningerne omhyggeligt. Vigtigt: henvend dig til din læge, hvis du på nogen måde er usikker på, hvorledes du skal behandle dit sår.
 
Informationerne på denne webside må ikke anvendes til at stille diagnoser eller behandle  sundhedsproblemer eller sygdomme. Det er ikke en erstatning for professionel pleje eller vejledning. Hvis du har, eller tror du har, et sundhedsproblem, bør du henvende dig til din læge. Udelad aldrig professionel medicinsk hjælp og vent ikke med at henvende dig til din læge på grund af noget, du har læst på denne webside.

For yderligere information vedrørende Hansaplast, kontakt os venligt via email på pharmacy.dk@beiersdorf.com. Læs omhyggeligt brugsanvisningen på produkternes pakning.